47 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο δοκιμάζεται…μαζί και η Κύπρος!
Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από την αποφράδα εκείνη 20η Ιουλίου του μαρτυρικού 1974 κατά την οποία η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε δια της βίας των όπλων το 37% του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ως επίσης εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατακρεουργούν μέχρι σήμερα τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.
Οι βάρβαροι Τούρκοι εισβολείς, με αφορμή το επαίσχυντο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 από τη Χούντα του Ιωαννίδη και επικαλούμενοι την Συνθήκη Εγγυήσεων, εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκυπρίων, σκότωσαν, λεηλάτησαν, βίασαν ενώ συνεχίζουν μέχρι σήμερα τις άνομες τους πράξεις τόσο στο θέμα των αγνοουμένων, όσο και του εποικισμού γενικότερα, με αποκορύφωμα τον εν εξελίξει εποικισμό και της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
Σήμερα, όντες αντιμέτωποι με τον εξυψωμένο αυταρχισμό του κατακτητή, είναι καιρός να αντιληφθούμε τα λάθη του παρελθόντος και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα. Δυστυχώς, εξαρχής παρερμηνεύθηκε το Κυπριακό πρόβλημα ως δικοινοτικό πρόβλημα, αντί να αντιμετωπισθεί ως πραγματικά έχει, δηλαδή ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της νομίμως συσταθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας δια της χρήσης της βίας των όπλων. Περί τούτου, το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο ως έχει επιβεβαιωθεί σε σειρά Γνωμοδοτήσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου τονίζεται ότι κανένα έννομο αποτέλεσμα δεν προκύπτει από τη χρήση της βίας των όπλων από ένα κράτος σε άλλο, όπως αυτή που άσκησε και ασκεί η Τουρκία στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Συνεπώς, τα οποιαδήποτε τετελεσμένα δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η Τουρκία επί του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταδικαστέα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χρήζουν αποκατάστασης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και πολλοί συμπολίτες μας, επιδίωξαν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, τα οποία εδώ και 47 χρόνια καταπατούνται από την Τουρκία, ως και την αποκατάσταση τους, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τόσο με Διακρατικές προσφυγές όσο και με ατομικές. Με σειρά από αποφάσεις του, το ΕΔΑΔ καταδικάζοντας την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων του Δικαιώματος της Ζωής, του Δικαιώματος στην Ιδιοκτησία, της Απαγόρευσης των Βασανιστηρίων κτλ, αναγνώρισε την παράνομη κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου από την Τουρκία επί του τμήματος αυτού, επιβεβαιώνοντας το παράνομο καθεστώς της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», καλώντας την συνάμα μεταξύ άλλων να επιστρέψει άμεσα τις περιουσίες προσφύγων, να δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και να καταβάλει αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και να μην έχει συμμορφωθεί με το οτιδήποτε.
Ενόψει της ευδιάκριτης αυταρχικότητας του βάρβαρου εισβολέα ως και των προλεχθέντων, θεωρούμε ορθό και πρέπον να εκπονηθεί μια Πανεθνική Στρατηγική δια της οποίας να επιδιώκεται η εκδίωξη των κατοχικών στρατευμάτων και η Απελευθέρωση των κατεχόμενων μας εδαφών. Στα πλαίσια της ως άνω Στρατηγικής επιβάλλεται η επανατοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς επιδίωξη λύσης του εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καιρός να αναλογισθούν οι διαχειριστές του Κυπριακού προβλήματος πως για 47 χρόνια ο εχθρός ευρίσκεται εντός των τειχών και πως με τις αδυναμίες και τις υποχωρήσεις φτάσαμε στο σημείο οι κατακτητές να απαιτούν να αναγνωρίσουμε τα κλεμμένα σε νόμιμο κράτος.
Τιμούμε με ευλάβεια και σεβασμό όλους τους ήρωες, τους αγνοούμενους, τους τραυματίες, τους ανάπηρους πολέμου και τους πάσχοντες από τα δεινά της εισβολής συμπατριώτες μας, υποσχόμενοι πως οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες.. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας στέκεται σύμμαχος στον αγώνα και στις θυσίες τους και δεν θα δεχθεί ποτέ την συνθηκολόγηση με τον κατακτητή. Έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας. Στο χέρι μας είναι – των εκάστοτε κυβερνώντων – να διεκδικήσουμε το Δίκαιό μας με κάθε προσφερόμενο μέσο.
ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ