ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η οποία τιμάται από το 1992. Η μέρα αυτή αποτελεί ανά το Παγκόσμιο μια υπενθύμιση προς την προώθηση του σεβασμού και της κατανόησης σχετικά με τα θέματα αναπηρίας αλλά και την κινητοποίηση υπέρ της αξιοπρέπειας, ευημερίας και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία στη κοινωνία.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει την Σύμβαση και το Πρωτόκολλο με το Νόμο 8(ΙΙΙ)/2011 της 4ης Μαρτίου 2011. (βλ. εδω Κυρωτικός Νόμος της Σύμβασης ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και Πρωτοκόλλου.pdf (dmsw.gov.cy)

 

Η Υποεπιτροπή Ισότητας, Διακρίσεων και Ευημερίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας με σκοπό την πρακτική της συμβολή στη ανάπτυξη πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης σε σχέση με τη μεγαλύτερη μειονότητα στο κόσμο ( των Ατόμων με Αναπηρία) έχει αναλάβει ενεργή δράση επί τούτου και για αυτό:

 

Προσκαλεί τις/τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μας να πορευθούν μαζί της ώστε μαζί να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας επί υφιστάμενων Νομοθεσιών και διαδικασιών με σκοπό την αλλαγή όσων βρίσκονται ενδεχομένως σε σύγκρουση με τη Σύμβαση ΟΗΕ, και οι οποίοι πιθανόν εκ παραδρομής δεν έχουν τροποποιηθεί και/ή επικαιροποιηθεί αναλόγως και/ή έχουν κενά.

 

Σκοποί μας είναι:

  • η πλήρης καταγραφή των σημείων των οποιωνδήποτε Νόμων / υφιστάμενων διαδικασιών/ απουσία διαδικασιών κ.α τις οποίες συναντάμε ως δικηγόροι στην εργασία μας, οι οποίες έρχονται σε ευθεία ή έμμεση αντίθεση με την ουσία και το πνεύμα της Σύμβασης OHE
  • καταγραφή προτάσεων για αλλαγή αυτών, και τελικά
  • παράδοση των εισηγήσεών μας στους αρμόδιους φορείς (περιλαμβανομένων Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επιτρόπου Νομοθεσίας, Βουλευτών).

 

Το αν θεωρείται μια κοινωνία και ένα κράτος ως σύγχρονο, προκύπτει και από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ομάδες πληθυσμού και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας τους.

 

Δηλώνουμε τη θέληση και αποφασιστικότητα μας να συμβάλουμε θετικά προς αυτή την κατεύθυνση και με τον πιο πάνω τρόπο ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Για αυτό η συμμετοχή σας θα είναι πολύτιμη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή σε αυτό το έργο της Υποεπιτροπής:

Γεωργία Στεφάνου (stephanougeorgia.nba@gmail.com), Υπεύθυνη Υποεπιτροπής Ισότητας, Διακρίσεων και Ευημερίας του ΔΣΛ

0

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ